קרה לך פעם שפשוט לא ידעת מה להכין לצהריים? כל הרעיונות פרחו מהראש?
קרה לך שעמדת מול מקרר מלא אוכל, ולא רצית שום דבר ממה שיש שם? או שהמקרר מלא מצרכים טריים אבל פשוט אין כוח לעמוד ולבשל את מה שתכננת – מכל סיבה שהיא?
אז מה עושים עכשיו?
מה אני עושה כשהתיכנונים לא עוזרים לי, כי אין לי כוח לפעול לפיהם, או כי ממש לא מתחשק לי לאכול את מה שתכננתי להיום?
אחד הפתרונות שמצאתי הוא "צירופי אפשרויות" שמבוססים על משהו פשוט שאני דואגת שיהיה לי רוב הזמן במקרר: סיר אורז.
אני נמנעת מגלוטן. הווי אומר: לא חיטה, לא שעורה, לא כוסמין, לא שיפון. אבל אורז בשמתי 🙂 מלא אורגני טוב לי, ואין לי רגישות או התמכרות לאורז. לעומת זאת, יש לי שני ילדים שלא סובלים אורז, ויש לי חברות שאורז לא עושה להן טוב, או שמסוגלות לאכול ממנו כמויות בלתי סבירות שמחשידות לאלרגיה. אז כשאני אומרת "אורז" אני לוקחת בחשבון, שלא לכל אחד יתאים דווקא אורז.
אם אורז לא מתאים לך, אפשר קינואה (שאיננה דגן), אפשר גריסי פנינה (שעורה), גרעיני חיטה שלמים מבושלים, פתיתים, בורגול, קוסקוס (חיטה), מג'דרה (אורז עם עדשים) ועוד.
הקריטריונים שלי לסיר המבושל שאני רוצה במקרר כהצלה ל"יום גשום":
♦ תבשיל קל להכנה
♦ קל לחימום
♦ מזין
♦ קל לשילוב עם מאכלים אחרים
♦ מחזיק במקרר (בניגוד לפירה למשל)
אני לא ממליצה על אורז לבן (ויטמיני B חיוניים לנו במיוחד וחבל לוותר עליהם), אבל אם לא התרגלת עדיין לאורז מלא, אני מזכירה שעדיף לאכול משהו מאשר לא לאכול כלום, וגם שאפשר פשוט לערבב את שני סוגי האורז ולהתרגל בהדרגה, בצעדים של תינוק (יש ה-מ-ו-ן סוגים של אורז, כולל כאלה שרק קוראים להם "אורז" אבל הם למעשה משהו אחר, כמו "אורז פראי").
אני מכינה אורז "בזמני החופשי", מה שנקרא, ולפי הזמן והכוחות: אם יש לי זמן, אני מקדישה זמן להשרייה ולסינון כהלכתם. אם אין לי זמן, אני רק שוטפת ומסננת, וישר לסיר. אני מכינה את האורז לפי המתכון המוצלח שלי. ועכשיו יש לי סיר אורז מוכן, שיכול להוות בסיס לכמה ארוחות פשוטות ביותר (כל המטרה היא לפשט את החיים, כן?).
העיקרון המנחה לארוחות האורז שלי: כמה שפחות עבודה. כמה שפחות לחתוך, לקלף, להכין. כמה שיותר שלם, מבושל כמו שהוא, רק להוציא משקית/קופסא. את האורז המוכן אני מחממת באדים, בתוך מסננת, מעל סיר עם מים. על המסננת מכסה של סיר.
כי כשאין כוח, אז אין כוח:
♦ אורז + שתי ביצים קשות + עמבה הינדי (בשנה הבאה אכין בעצמי!) + אבוקדו שלם שהוצאתי מהקליפה בכף.
פשוט פשוט, ומזין מאוד. ביצים קשות זה לא בדיוק הבישול הכי מסובך, להוציא אבוקדו בכף גם כן לא דורש כוחות מיוחדים, רק את העמבה כמובן קשה להוציא מהקופסא 🙂 מדוע עמבה? כי אני מרגישה צורך במשהו חריף/פיקנטי עם הצירוף הזה, וזה הפיקנטי החביב עלי 🙂
♦ אם יש לי קצת יותר כוחות, אני מוסיפה ירקות חתוכים לאורז + ביצים + עמבה + אבוקדו.
איזה ירקות? איזה שיש בבית, ושיקול נוסף: איזה שקל לחתוך… אפשר גם פירות, אפשר גם פירות יבשים, מה שיש לך, מה שקל לך…
♦ אורז + שתי ביצים קשות + סלט ירקות מושקע + טחינה.
שוב, לפי הכוחות: טחינה גולמית ישר מהצנצנת, או טחינה יותר מושקעת עם לימון ופפריקה ושום קצוץ דק דק והמון פטרוזיליה קצוצה, וכל וריאציה שביניהן.
♦ אורז + כל בשר שיש לי בבית (לפעמים נשארו קציצות מאתמול, לפעמים הביאו לי סלמון אפוי במתנה, לפעמים סרדינים מהקופסא) + ירקות מוקפאים שזרקתי למים רותחים (סנפרוסט ודומיו).
העיקר?
פשוט לעשות.
להכין משהו.
להוסיף אליו תוספות קלות ופשוטות.
והנה אוכל.
באהבה,
מבשמת אבן-זהר
בשמת יקרה! לאדות את האורז! איזה רעיון! גם אצלי בבית לא משתמשים במיקרו, וכל שיטות חימום האורז האחרות הן בעיתיות. מיישמת בחימום הבא!
ומוסיפה גם – אני משתדלת שיהיה במקרר סיר עם גרגירי חומוס מבושלים, בדיוק לאותה מטרה שלך יש סיר אורז, פיתרון טבעוני כשאין משהו אחר לאכול, הופך את הסלט למנה עיקרית וגם אפשר לנשנש ככה עם מלח ופילפל שחור.
איילת
אכן, העיקר שיהיה אוכל. אצלנו תמיד אפשר לאפות תפוד במיקרוגל. 6 דקות תחת מכסה, והנה לך ארוחה נהדרת, בצירוף חמאה ופרמזן. גם ביצים, רכות או קשות, הן מזון זמין.
אני, אגב, בשביל להרגיש שיש מה לאכול, מכינה אחת ליומיים מרק ירקות גדול וטעים.
אליו מוסיפים- פחמימה: אורז, קינואה, פתיתים, נודלס, חלבון: למשל עוף מהיר- מרתיחים את כמות המרק שרוצים לאכול בסיר קטן, מוסיפים רצועות עוף מתובלות לפי הטעם-מלח, פלפל, פפריקה, שום וכו'- מבעבעים 5 דקות ואוכלים. טעים טעים ומאוד מזין. עוד חלבון למרק, טורפים ביצה בכוס, מרתיחים סיר קטן עם המרק לארוחה, ומערבבים פנימה אחרי שהמרק רותח את הביצה- יוצאות איטריות ביצים, ואם מוסיפים פנימה גם חצי כוס תירס קפוא – וכף רוטב סויה טוב- מתקבל מרק תירס סיני נהדר.
איזה יופי של רעיונות! 🙂
איילת, שאלה: מה את עושה כדי שהחומוסים לא יתקלקלו? אני מכינה כמות קטנה וגם ממנה מקפיאה את הרוב, כי זה מחמיץ מאוד מהר במקרר (מכאן שמו, חומוץ, המבוטא בעברית חומוס כי רובנו לא יודעים להגיד את הצ' הנחצית).