מדוע אנחנו צריכים רשימת קניות?
רשימת הקניות היא חלק ממערך שלם שנועד לתמוך בנו בשני מעגלים חשובים של החיים.
המעגל הראשון הוא מעגל האוכל. המעגל השני הוא מעגל הכספים.
רשימת הקניות היא נקודת השקה בין אירגון ותיכנון נבון ויעיל שמקל עלינו ומפשט לנו את החיים במטבח, לבין אירגון ותיכנון פיננסי נבון, שחוסך לנו בהוצאות.
רשימת קניות מאפשרת לנו לקנות בחוכמה. מצד אחד, לא קניות ספונטאניות שאחר כך נזרקות לפח, ומצד שני, לא ללכת עשר פעמים לסופר כי כל פעם שכחנו משהו חשוב.
רשימת הקניות משתבצת במערך שכולל תפריטים קבועים, מתכונים קבועים, מזווה מצוייד אך דינאמי (כלומר, כל מה שיש בו אכן זוכה לשימוש), מקרר נקי ומסודר, יום קניות שבועי, יום ניקוי המקרר השבועי, יום תיכנון שבועי לארוחות וקניות, וכן הלאה.
הרעיון הכללי הוא שביום קבוע נכין את רשימת הארוחות לשבוע הקרוב, ויחד איתן יהיו המתכונים של הארוחות, ולפי המתכונים נכין את רשימת הקניות השבועית. המקרר שלנו כבר יתרוקן ולכן ננקה אותו, ואז נצא לערוך את הקניות השבועיות. ברשימת הקניות השבועית כותבים משהו שרואים שתיכף ייגמר, או שמוסיפים אליה פריט מיוחד שרוצים לקנות באופן מיוחד עבור מתכון חדש, וכדומה. אצלי, רשימת הקניות השבועית היא פתק על המקרר, שאליו אני מוסיפה כל פעם עוד פריט, בעיפרון התלוי על המקרר גם הוא.
כאן יש להעיר, שרשימת הקניות השבועית מושפעת מגורם נוסף, והוא הגורם העונתי. כל מי שמזמין מחקלאי, או קונה תוצרת אורגנית, מתכנן לעתים קרובות את הארוחות לפי מה שזמין. לדוגמא, אין טעם לתכנן מרק כרובית לשבוע הקרוב אם אין כרובית. וכשיש תרד יפה, אבנה סביבו את ארוחות השבוע. במצב הזה, התיכנון השבועי נבנה בדיאלוג בין המצרכים הזמינים לבין התפריטים הקבועים, ודורש השלמות נוספות. למשל, אם יש כרוביות יפות עלי לוודא שיש לי תפוחי אדמה, בצל לבן, חמאה ועלי דפנה עבור המרק שלי. אם החלטתי לעשות גם לביבות כרובית, עלי לוודא שיש לי קמח וביצים, או להוסיף אותם לרשימת הקניות. מצד שני, אם יש שפע של מצרכים, כדאי שאבדוק ביומני אם אמנם אצליח השבוע לבשל את כולם. לפעמים השבוע עמוס באירועים ולא יהיה לי זמן לבישולים, ואז מה שקניתי יתקלקל במקרר. אפשרות אחרת היא, שבגלל "עיניים גדולות" וחוסר תיכנון קניתי יותר מדי מצרכים, ועד שסיימנו לאכול את התבשילים הראשונים – מצרכים אחרים התקלקלו.
רשימת הקניות השבועית נגזרת כל שבוע גם מרשימת הקניות הכללית, שהיא רשימה קבועה הנמצאת במקום קבוע (למשל, ביומן הניהול של הבית). ברשימת הקניות הכללית הקבועה שלנו יופיעו גם הדברים שאנחנו קונים לעתים רחוקות יותר, כל מה שיש לנו במזווה, כדי שנוכל לבדוק אם לא צריך לחדש את המלאי. רשימה זו היא הרשימה הכללית המכילה את כל מה שאנחנו צריכים באופן רגיל.
אצל קרובי המשוכלל, רשימת הקניות השבועית נגזרת כל שבוע מתוך רשימת הקניות הכללית. רשימת הקניות הכללית רשומה כולה במכשיר האלקטרוני הקטן שלו, והוא מסמן שם כל פריט שעומד להיגמר או שצריך לקנות, כך שכל הפריטים המסומנים קופצים אוטומטית לראש הרשימה ומרכיבים לו את רשימת הקניות השבועית לקניה הבאה. ליד הפריטים הוא ממלא גם את מחירם בחנויות השונות, וכך הוא גם מתכנן במדויק אילו פריטים יקנה באיזו חנות, ויכול גם לנצל מבצעים כי הוא משווה למחיר הרגיל באופן ריאלי. לאחר כל קניה הוא מאפס שוב את הסימונים כהכנה לסימונים הבאים.
רשימת הקניות הכללית שלי נמצאת בקובץ במחשב וכן בדף המתוייק ביומן ניהול הבית (מחברת או קלסר שמרכזים את כל המידע הנחוץ לנו לניהול הבית והחיים).
בעמוד אחד חלוקה לפי חדרי הבית וחנויות: אמבטיה (סבון, שמפו, נייר טואלט, משחת שיניים, חוט דנטאלי, מברשות שיניים וכדומה), חומרי ניקוי (נוזל ניקוי כללי, אבקת כביסה, נוזל כביסה, נוזל כלים, סקוטש, מטליות, כפפות מטבח, חומץ וכדומה), ומה שקשור למזווה ולמטבח מתחלק אצלי ל"סופר" (לא אורגני) ול"אורגני" (כמה חנויות).
בעמוד השני רשימת מזון מפורטת המכילה את כל מה שאנחנו נוהגים לאכול, לפי קטגוריות: ירקות, פירות, מוצרי מדף (כגון טחינה, רסק עגבניות, דבש ומלח), מוצרי חלב, ביצים, מוצרי בשר (עוף, בשר, דג), חטיפים (קורנפלקס אורגני ללא סוכר, פריכיות אורז), פירות יבשים, שקדים ואגוזים, דגנים וקטניות, לחם, ו"שונות".
אני ממליצה להתחיל לבנות את רשימת הקניות הכללית הקבועה שלכם מול המקרר, המזווה והמתכונים שלכם. אפשר לפתוח קובץ ולהתחיל להכניס בו בהדרגה. כל פעם שנתקלים בעוד משהו או נזכרים בעוד משהו, מוסיפים אותו. אפשר להתחיל מהקטגוריות שלי ואחר כך להוסיף או לגרוע מהן. הרעיון הוא שבסוף התהליך תהיה לכם ביד רשימת הקניות הכללית הקבועה שלכם.
מרגע שהכל רשום שם, זה יכול לרדת מהראש. כדי שלא יתפוס לנו מקום בזיכרון לטווח קצר. מעכשיו זה בדיסק הקשיח: במחשב, או על נייר, שאותו אפשר לשים ב"יומן ניהול הבית שלנו". אם אין לנו כרגע "יומן ניהול" לבית, ייתכן שיעיל יותר להשאיר בינתיים את הקובץ על המחשב. שלא יתווסף לערימות הניירת בבית.